Hai, selamat petang. Tadi saje lah on facebook then search OHBULAN! Scroll punya scroll nampak satu resepi yang memang buat Anis terliur. So, Anis nak share dengan korang resepi ni. Jom tengok bahan bahan dan cara buatnya :)
Sumber resepi : Kamariah Maria
Bahan bahan:-
1kilo tepung gndum
½cawan plnta
½cawan gula
2½cawan air
1 sdb mauripan
Cheese keping
½cawan gula
2½cawan air
1 sdb mauripan
Cheese keping
Cara cara:-
1.Masukan gula dalam air lepastu kacau.
1.Masukan gula dalam air lepastu kacau.
2.Masukn tepung,planta,mauripan dalam bekas gaul sampai sebati. Pastu tuang air +gula kedalam tepung sikit sikit dan uli sampai tepung tak melekat tapi jangan keras bancuhan.
3.Tutup dengan kain basah dan perap dalam ½jam.
Bila bncuhan dah naik tumbuk2 kan tepung tu. Pastu uli bulat bulat besar dan masukan chese ke dalam tepung dan cnaikn leper.
Bila bncuhan dah naik tumbuk2 kan tepung tu. Pastu uli bulat bulat besar dan masukan chese ke dalam tepung dan cnaikn leper.
4.Biar dalam 15 minit pastu masak dalam kuali pan dengan api perlahan.
5.Tutup kuali dengan penutup dan bila dah nampak masak sapukn dengan majerin. Yang itu mmbuatkan roti jadi sedap baunya.
Dan Akhir sekali potong dan boleh makan cicah dengan kari dal atau terpulang nak cicah dengan ape pun :3
Ni sebelum dimasak. Macam ni jadinya.
Lepas siap dimasak. Tadaaa~ Dah siap. Nyum nyum sedapnya >.<
uisshhh sedapppnyaaaa...
ReplyDeleteya allah...........................
ReplyDeleteNanti nak try! :)
ReplyDeleteSedapnya! Nak cubalah lepas ni. Thanks! :D
ReplyDeleteSedap tuh! meh satu slice. btw best lagu kat blog.haha. nape x letak versi korea punyer. lol
ReplyDeletesedapnya! rajin betul buat sendiri :)
ReplyDeletesedapnyaaa.dah cravinngggg ni..
ReplyDeletewowowowoow nampak yummy! i thought benda ni susah nak buat
ReplyDeletesimple tapi nampakk umpph! nak try la nanti :D
ReplyDeletesedapnya sis ! nyumm ^^
ReplyDeleteMacam gebusss je roti nan nih. :D
ReplyDelete